Mleczko pszczele

Mleczko pszczele to substancja produkowana przez pszczoły, przez wielu nazywana eliksirem młodości i środkiem na zachowanie witalności przez długie lata. Znaczenia mleczka pszczelego dla organizmu człowieka nie sposób zrozumieć bez poznania jego pierwotnej funkcji w ulu.

 

 

Mleczko pszczele jest wydzieliną z gruczołów młodych pszczół robotnic, które produkują je od trzeciego dnia życia. Nie ma wątpliwości, że mleczko ma wyjątkowe właściwości i zawiera wiele substancji odżywczych. Wynika to z obserwacji pszczół. Królowa matka, karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów. Niektóre z matek dożywają nawet pięciu lat, podczas gdy trutnie i robotnice żyją latem od 4 do 6 tygodni, a zimą dożywają 6-ciu miesięcy. Wszystkie pszczoły w ulu karmione są mleczkiem pszczelim tylko w 3 pierwszych dniach swojego życia. W tym czasie masa ich ciała wzrasta 1000-krotnie. Nie ma więc wątpliwości, że mleczko pszczele jest suplementem diety o działaniu bardzo mocno odżywiającym.

 

 

Mleczko pszczele jest produktem bardzo pożądanym, produkowany w bardzo małych dawkach. Dlatego w produktach dostępnych w sprzedaży zawiera się mleczko w niewielkim stężeniu: jako dodatek do miodu lub w kapsułkach w postaci liofilizowanej.

 

 

Pozyskiwanie mleczka pszczelego

 

Pozyskiwanie mleczka pszczelego rozpoczyna się od przygotowania specjalnych ramek z miseczkami matecznikowymi, które mogą być wykonane z wosku lub z tworzywa sztucznego. Mocuje się je do drewnianych listewek i umieszcza w ulu. Jednodniowe larwy pszczele wraz z niewielką ilością mleczka pszczelego przenosi się z komórek plastra do miseczek matecznikowych za pomocą łyżeczki do przekładania larw. Odpowiednio rozmieszczone larwy w ramkach umieszcza się w gnieździe. Po trzech dniach larwy intensywnie karmione na tym etapie rozwoju zanurzone są całkowicie w mleczku pszczelim. Następnie ramki wyjmuje się z gniazda i przenosi do laboratorium w celu pozyskania mleczka pszczelego. W laboratorium ścina się mateczniki tuż nad poziomem mleczka i usuwa larwy. W ten sposób pozyskuje się mleczko; proces ten można usprawnić używając szklanej rurki z przewodem gumowym z odbieralnikiem i pompą ssącą. Pozyskane mleczko zbiera się do jałowych naczyń o pojemności 100ml. W szklanych buteleczkach można przechowywać je do 2 tygodni w temperaturze 4 stopni Celsjusza.

 

 

Właściwości mleczka pszczelego

 

Mleczko pszczele składa się z wody (66%), cukrów (15%), aminokwasów (13%) i lipidów. W jego składzie znajdziemy: witaminy C, D i E oraz z grupy B, aminokwasy, białka, acetylocholinę (tylko w mleczku pszczelim w naturalnej postaci), wapń, krzem, żelazo, fosfor, miedź, kwas asparaginowy.

 

Właściwości mleczka pszczelego:

  • pobudza układ odpornościowy,
  • zwiększa produkcję kolagenu, czym opóźnia starzenie się skóry,pomaga zredukować zmiany skórne (trądzik, wypryski, zmarszczki),
  • poprawia metabolizm i wspomaga trawienie,
  • łagodzi objawy grypy i przeziębienia,
  • przyśpiesza gojenie ran,
  • poprawia nastrój, przeciwdziałając stanom depresyjnym,
  • stymuluje układ krążenia, wspomaga przy niedokrwistości, wyrównuje ciśnienie,
  • przeciwdziała miażdżycy,
  • oczyszcza i regeneruje organizm.

 

 

Mleczko pszczele cieszy się bardzo dobrą opinią u osób, które je stosowały bądź stosują. Pozytywnym zmianom ulegają niemal wszystkie sfery życia. Poprawia się pamięć i koncentracja, zmniejsza zachorowalność na infekcje, odmładza się wygląd skóry, poprawia kondycja włosów. Mleczko jest suplementem stosowanym w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dużo dobrego na jego temat mogą powiedzieć także osoby cierpiące na osteoporozę.

 

Należy jednak pamiętać, że pomimo swoich cennych właściwości i składników jest suplementem, dlatego nie może być stosowane w przypadku konkretnych dolegliwości zamiast lekarstwa. Przyjmowanie suplementu nie zwalnia od utrzymywania racjonalnej, zbilansowanej diety.

 

Źródła:
B. Kędzia i E. Hołderna-Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa, 2020
www.poradnikzdrowie.pl
www.medonet.pl

1 komentuj

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] produktów wytwarzanych przez pszczoły tj.: propolisu, pierzgi, pyłku kwiatowego, mleczka pszczelego i wosku pszczelego zostały opisane w poprzednich postach, do lektury […]

Komentarze wyłączone