Pierzga
Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o wiele więcej, niż tylko miód czy zapylone kwiaty, ale również wiele innych produktów pszczelich o „cudownych” właściwościach.
Jednym z takich produktów jest pierzga. Pierzga pszczela nazywana jest formułą życia, gdyż zawiera: praktycznie wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H), 28 aminokwasów i białko (ponad 20%), węglowodany (25-35%), kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy, mikro i makroelementy, przeciwutleniacze i enzymy.
Co to jest pierzga i jak ją pozyskać?
Pierzga jest podstawowym pożywieniem pszczół. Ma ona postać twardych grudek o nieregularnych kształtach. W jej skład wschodzą: miód, ślina i pyłek kwiatowy. Po dostarczeniu pyłku kwiatowego do ula pszczoły robotnie wytwarzają z niego pierzgę. Umieszczają go w komórce plastra, zalewają miodem i szczelnie zamykają woskiem. Pod wpływem fermentacji powstaje wtedy bogaty w białko pokarm, nazywany też chlebem pszczelim. By uzyskać 1 kg pierzgi pszczelarz musi wyczyścić od 5 do 30 ramek – ilość zależy od liczby pszczół znajdujących się w ulu.
Aby pozyskać pierzgę należy wcześniej zamrozić wybrane plastry. Jest to bardzo ważny element pracy, ponieważ dzięki temu woskowy plaster staje się kruchy i łatwo można z niego wyłamywać pierzgę. (Zima to najodpowiedniejsza pora roku, aby wykonywać takie prace – pierzga na mrozie nie będzie lepić się do wosku i łatwiej będzie można ją przesiać).
Aby ułatwić sobie pracę możemy skorzystać ze specjalnego sprzętu
w INKUBATORZE PSZCZELARSTWA.
Przy pomocy tego urządzenia zmrożone plastry są kruszone a następnie pierzga jest oddzielana od wosku. Granulki pierzgi zachowują swój naturalny kształt. Następnie pierzgę należy dokładnie wysuszyć w specjalnej suszarce, która jest również do Państwa dyspozycji w INKUBATORZE PSZCZELARSTWA. Prawidłowo wysuszoną i zakonserwowaną pierzgę można przechowywać przez około rok.
Właściwości lecznicze PIERZGI:
Dzięki bogatemu składowi, jak i przyswajalności na poziomie ponad 80%, ekstrakt pierzgi:
- Zapobiega infekcjom (przeziębieniu, grypie), gdyż wspomaga ochronę immunologiczną organizmu, odpowiednio odżywiając go. Zwiększa funkcje antywirusowe i przeciwbakteryjne
- Pomaga w regeneracji po operacjach i chorobach, które wymagają leczenia kortykosteroidami i immunosupresantami
- Zalecany jest po antybiotykoterapiach, które zaburzają naturalną florę bakteryjną. Dzięki kwasowi mlekowemu regeneruje przewód pokarmowy i wspomaga odbudowę flory bakteryjnej
- Przeciwdziała anemii, gdyż zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza
- Ma działanie antynowotworowe, ze względu na zawartość polifenoli, które pochodzą z pyłków brzozy i topoli, rosnących nieopodal pasiek
- Wzmacnia system nerwowy, w stanach depresyjnych
- Wspomaga serce i układ krwionośny: zapobiega miażdżycy (reguluje poziom cholesterolu i ogranicza ilość lipidów)
- Wpływa korzystnie na układ pokarmowy
- Reguluje przemianę materii, dlatego polecany jest osobom, które walczą z nadwagą
- Łagodzi reakcje alergiczne, warto więc rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia
- Regeneruje skórę i poprawia jej elastyczność, jest zalecany w przypadku egzemy czy łuszczycy
Pierzga pszczela – dawkowanie
Pierzga pszczela jest najlepiej przyswajalna, jeśli zalejemy ją wieczorem wodą, a następnego dnia wypijemy na czczo. Oprócz wody sprawdzi się tutaj letnia herbata (jej temperatura nie może przekraczać 40 stopni C), woda z miodem czy napar ziołowy. Sama pierzga ma lekko kwaskowy, żywiczy posmak.
Zaleca się, by stosować 1 łyżkę pierzgi dziennie, a maksymalnie 30-40 gramów na dobę. Przedawkowanie może się objawiać biegunką oraz osłabieniem organizmu.
Źródła:
B. Kędzia i E. Hołderna-Kędzia: Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Wydawnictwo SBM, Warszawa, 2020
www.poradnikzdrowie.pl
www.pszczolyimy.pl
www.medonet.pl
www.raczkujemy.pl
Trackbacks & Pingbacks
[…] właściwości poszczególnych produktów wytwarzanych przez pszczoły tj.: propolisu, pierzgi, pyłku kwiatowego, mleczka pszczelego i wosku pszczelego, zostały opisane w poprzednich […]
Komentarze wyłączone