ozdobna ikona - wirówka do miodu

Udostępnianie linii technologicznej

PRZETWÓRSTWA MIODU

W ramach tej usługi możliwe będzie, przy pomocy specjalistycznych urządzeń, wykonanie następujących czynności obróbki miodu:

  • Odsklepianie

    usuwanie cienkiej warstwy wosku z ramek, pod którą zgromadzony jest miód w stanie gotowym do zebrania

  • Odwirowywanie

    gdy plastry w ulu są pełne miodu, nadchodzi czas na wirowanie go z plastrów. Umieszcza się je po kolei w miodarce, którą następnie wprawiamy w ruch.

  • Kremowanie

    proces nadawania miodom jednolitej konsystencji, eliminacja z miodu wyczuwalnych grudek

  • Dekrystalizacja

    proces dekrystalizacji miodu pszczelego polega na przemianie krupca (faza stała), w patokę (fazę ciekłą) pod wpływem ogrzewania.

  • Konfekcjonowanie

Udostępnianie linii technologicznej