Pyłek kwiatowy

 

PYŁEK KWIATOWY –  (pyłek pszczeli) to pyłek, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przetworzony przez pożyteczne owady. Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły w celu nakarmienia młodych owadów i trafia do ula pod postacią maleńkich kuleczek. Jedna taka kuleczka to ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków różnych kwiatów – w zależności od tego, na jakich terenach latają pszczoły.

 

W jaki sposób pozyskujemy pyłek kwiatowy?

 

Żeby zebrać pyłek, pszczelarz instaluje w ulu specjalny element z otworkami, przez które muszą przejść pszczoły chcąc dostać się do ula (tzw. poławiacz pyłku). Pszczoła, która niesie pyłek jest za duża, aby swobodnie przedostać się do wnętrza ula, musi więc przecisnąć się przez otworki, osypując tym samym pyłek na tackę. Pyłek jest najczęściej lekko wilgotny, pomimo tego, że pszczelarz powinien go zbierać tylko w suche dni. Należy więc zawsze pyłek wysuszyć w specjalnych suszarkach, następnie oczyścić z jakichkolwiek obcych drobin, przemrozić w temperaturze ok. -20°C, aby pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów, i jeszcze raz dokładnie wysuszyć. Wszystkie te czynności należy wykonać bardzo starannie, aby nie zniweczyć trudu i pracy pszczół i uzyskać wysokiej jakości cudowny produkt odżywczy i terapeutyczny.

 

_______________________________________________________________________

Suszenie oraz oczyszczanie pyłku z różnych zanieczyszczeń
można wykonać poprzez użycie specjalnego sprzętu:
wialni do pyłku pszczelego oraz suszarki
z których można skorzystać w Inkubatorze Pszczelarstwa!

_______________________________________________________________________

 

Oto lista wybranych roślin i kolor pyłku tych roślin (możliwe są też inne kolory, w zależności od gatunku, rodzaju rośliny):

agrest – bladożółty
bławatek – szarobiały
brzoza – czerwony

dereń – żółty
gorczyca – cytrynowożółty

gryka – jasnożółty
czereśnia – brązowoczerwony

grusza – jasnozielonkawy
jabłoń – jasnoszary
jarzębina – zielonożółty
kasztanowiec – ciemnoczerwony
koniczyna – brunatnoszary

leszczyna – jasnożółty, oliwkowożółty
lipa – jasnozielony, ciemnożółty
łubin – pomarańczowy
mak – ciemnoszary-czarny-ciemnofioletowy

malina – szarawobiały
mniszek – pomarańczowy
nawłoć – jasnopomarańczowy
olsza – szaro-czerwono-żółty

porzeczka – zielonożółty
rzepak – jasnożółty
słonecznik – jasnożółty
tarnina – ciemnokawowy
topola – piaskowożółty, kremowożółty

wierzba – żółty, pomarańczowy
wiśnia – jasnożółty
żmijowiec – ciemnoniebieski

 

Pyłek kwiatowy – składniki

 

Wśród najcenniejszych składników pyłku kwiatowego znajdziemy białko, które stanowi od 13 do 40 procent pyłku. Istotnymi składnikami pyłku kwiatowego są także fitohormony i enzymy, które wspomagają prawidłowy metabolizm naszego organizmu.

Pyłek kwiatowy stanowi bogate źródło witamin – przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. W pyłku kwiatowym znajdziemy także bardzo dużo minerałów, zwłaszcza fosforu i potasu, ale i wapnia, magnezu, sodu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.

Ponieważ pyłek kwiatowy nie powinien być stosowany przez alergików, warto wykonać badania w kierunku alergii. Badanie jest szybki i wygodne, a krew pobierana jest w domu pacjenta.

 

 

Pyłek pszczeli – właściwości

 

Właściwości pyłku pszczelego zależą od jego specyficznego składu chemicznego. Badania wykazały, że pyłek kwiatowy:

  • wzmacnia organizm;
  • zwiększa wzrost, nawet u dorosłych;
  • jest nie tylko bezpieczny w stosowaniu, ale i ma działanie terapeutyczne;
  • działa leczniczo u osób z trądzikiem, alergiami, anemią, astmą, zapaleniem oskrzeli, zatwardzeniem, zapaleniem okrężnicy, nadwagą, cukrzycą typu 2, zapaleniem zatok i zmarszczkami;
  • zwiększa szanse na długowieczność;
  • chroni przed zawałem serca.

_______________________________________________________________________

 

WAŻNA INFORMACJA!

 

Gdy kupujesz pyłek, zwróć uwagę, by miał on postać maleńkich kolorowych kuleczek. Jeśli w słoiczku jest pył, może to świadczyć o zagnieżdżeniu się w nim szkodników. Ponadto świeżo otwarty słoik z pyłkiem ładnie pachnie. Jeśli po otwarciu czujesz zapach pleśni, pyłek nie nadaje się do spożycia, ponieważ był nieprawidłowo przechowywany i może być toksyczny.

1 kg pyłku kwiatowego kosztuje ok. 60 zł. Można go kupić m.in. w sklepach ze zdrową żywnością i z produktami pszczelarskimi.

_______________________________________________________________________

Źródła:

www.miodowamydlarnia.pl
www.medonet.pl
www.czytelniamedyczna.pl
www.portal.abczdrowie.pl

1 komentuj

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] poszczególnych produktów wytwarzanych przez pszczoły tj.: propolisu, pierzgi, pyłku kwiatowego, mleczka pszczelego i wosku pszczelego, zostały opisane w poprzednich postach, […]

Komentarze wyłączone